STOP & Dans - Onverwachte partners, onovertroffen choreo

Verkeersveiligheid en dansen, dat kan samen, vindt Danspunt. Het Vlaamse Steunpunt voor amateurdans werkt daarom met Verenigingen voor Verkeersveiligheid twee specifieke acties uit. Als vertrekpunt het unieke DNA van dansers met uitvoering tijdens het werkjaar 2015-2016. Het resultaat kunt u op deze pagina bekijken.

So You Think You Can STOP?!

In oktober 2015 wordt de oproep gelanceerd aan dansers en dansscholen om een creatieve STOP-choreo te ontwikkelen. Video's moeten voor 10 februari 2016 ingezonden worden. Bekende choreografe Min Hee Bervoets is bereid om zich achter de campagne te scharen en zorgt voor een tof filmpje.

Maar liefst 10 dansgroepen reageren met een inzending. De kwaliteit is ongeëvenaard, de insteek vaak hilarisch en de ideeën uitermate origineel. Vijf video’s gaan door naar de publieksstemming, twee finalisten (Dansstudio Jazz & Joy en J+ Dance Crew) krijgen de kans om samen met coach Min Hee hun choreografie te verfijnen en een professionele video-opname te maken.

De vijf video's van de publieksstemming kunt u hier bekijken. Op 20 april 2016 wordt de publiekswinnaar bekend gemaakt: J+ Dance Crew wint met 40,2% van de stemmen. Proficiat!

So You Think You Can Stop poster

De finalisten

Dansstudio Jazz & Joy

Video Jazz & Joy

Het filmpje van Jazz & Joy valt meteen met de deur in huis: het is vijf voor twaalf, tijd om te STOPpen. Om te kunnen dansen moet je eerst even stoppen, even stilstaan bij de dingen. Het openbaar vervoer nemen kan ook leuk zijn, de fietsenstalling dient als prachtig decor voor een dansscène. De overgangen zijn niet erg vlot, maar de boodschap is overduidelijk. Hier zit een groot potentieel in!

Samen met coach Min Hee neemt de dansgroep de choreo en het scenario onder handen. Het resultaat mag gezien worden, met een rode danser als rode draad doorheen het verhaal.

J+ Dance Crew

J+ Dance

Je kan er niet naast kijken. Het ingezonden filmpje van J+ Dance Crew is van een hoog niveau. Maar ook het idee erachter zit goed: iedereen geraakt op (duurzame) wijze op tijd tot aan de dansschool, behalve de eenzaat in de auto, want die komt te laat. De uitbeeldingen van fiets en bus zijn hilarisch. En de muziekkeuze voor Stop van de Spice Girls is zo vanzelfsprekend dat het origineel wordt.

Ook hier gaat coach Min Hee aan het werk met de dansgroep. Het hippe resultaat kan je hier bekijken.

Poster Uitdaging 2

So We Think You Can STOP!

Vanaf 18 april 2016 tot 15 mei 2016 laten we dansers stilstaan bij hun verplaatsingswijze van en naar de dansschool. Waarom niet eens te voet of met de fiets afkomen? Dat is meteen een mooie opwarming, en samen met anderen duurt het groepsmoment lekker lang. Ook samen op de bus of desnoods al carpoolend in de auto is nog altijd beter dan in je eentje in de auto.

Wie meedoet met de actie, kan een leuke foto of quote posten op de Facebookpagina van Danspunt. Uit alle deelnemers worden een aantal winnaars geloot.

Het doel 

Dansers en verkeersveiligheid? Wat hebben die twee nu met elkaar te maken? Alles! VVV zet in op het besef dat iedereen gebruik maakt van de openbare ruimte. Iedereen is onderweg. Of het nu naar het werk, de crèche of de dansschool is. Verkeersveiligheid is geen eigendom van een 'hogere instantie'. Het is net iedere burger, ieder lid van een vereniging, iedere danser die zelf bepaalt op welke wijze hij/zij zich verplaatst. Dat idee willen we binnenbrengen bij minder vanzelfsprekende groepen. De vraag 'hoe verplaats ik mij vandaag?' moet een vanzelfsprekendheid worden.

De doelgroep 

Dansgroepen, dansscholen, dansspecialisten en individuele dansliefhebbers in alle dansgenres aangesloten bij Danspunt én andere dansers die geïnteresseerd zijn in de uitgewerkte acties.

De aanpak 

Twee verschillende uitdagingen. Een creatieve uitdaging waarbij een STOP-choreografie uitgedacht en gefilmd dient te worden (So You Think You Can STOP?!) en een sensibiliserende uitdaging (So We Think You Can STOP) waarbij dansers een maand lang hun verplaatsingen via het STOP-principe bijhouden op een poster en/of fiche.

Het partnerschap 

Samenwerking met: Danspunt

Met steun van: Netwerk Duurzame Mobiliteit & Vlaamse Overheid

Het resultaat 

Originele filmpjes, enthousiaste reacties en een groter bewustzijn bij de deelnemende dansers en dansscholen rond duurzame en veilige mobiliteit.

Wij genieten van het hele project en nemen onze ganse Dansstudio erin mee! Bedankt voor de uitdaging, dit is geweldig!!
Inske
Vergauwen (Dansstudio Jazz & Joy)
Spreek af met elkaar, kom samen naar de training. Dat is niet alleen leuker voor jezelf, maar ook zoveel beter voor het milieu! We hopen dat we met onze video die positieve vibe konden overbrengen!!
Jocelyn
Joosten (J+ Dance Crew)
We zijn fier op het resultaat en op onze dansers die steeds dichter naar elkaar groeien op deze manier. Jongeren kunnen aanraken met maatschappelijke thema's ... Is dat niet de droom van elke docent?
Vicky
Vergauwen (Dansstudio Jazz & Joy)